Θεραπεία για παιδιά και εφήβους

Πότε πρέπει να γίνεται ο πρώτος έλεγχος από τον ορθοδοντικό;

Τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται από τον ορθοδοντικό πριν την ηλικία των 7 ετών. Σε πολλές περιπτώσεις η έναρξη της θεραπείας μπορεί να καθυστερήσει. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η έναρξη της θεραπείας πρέπει να γίνει σε πολύ μικρή ηλικία ώστε να αποφευχθούν αργότερα εξαγωγές μονίμων δοντιών, χειρουργικές ή επίπονες θεραπείες.

Είναι λάθος η αντίληψη ότι το παιδί πρέπει να αλλάξει όλα τα δόντια και μετά να πάει σε ορθοδοντικό. Μετά την αλλαγή όλων των δοντιών, υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί στην θεραπεία καθώς η διάπλαση των γνάθων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και κάποι προβλήματα χειροτερεύουν αν δεν επέμβουμε εγκαίρως να τα αναχαιτίσουμε. Πρέπει να τονίσουμε ότι το στραβά δόντια δεν είναι το μόνο κριτήριο για μια ορθοδοντική ανωμαλία και για το λόγο αυτό τη διάγνωση πρέπει να κάνει έγκαιρα ο ορθοδοντικός.


Τρόποι θεραπείας

Προληπτική Ορθοδοντική Θεραπεία

Η προληπτική ορθοδοντική θεραπεία αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης ενός ορθοδοντικού προβλήματος. Γίνεται συνήθως με κινητές ορθοδοντικές συσκευές «μασελάκια» οι οποίες ασκούν ήπια πίεση και βοηθούν στην διαμόρφωση των γνάθων, διορθώνουν μικρές ορθοδοντικές ανωμαλίες και προλαμβάνουν την επιδείνωση σοβαρών σκελετικών προβλημάτων.

Θεραπεία με πάγιες συσκευές – σιδεράκια

Η κύρια θεραπεία στα παιδιά και τους εφήβους γίνεται συνήθως με “σιδεράκια”. Υπάρχουν πλέον και αισθητικά σιδεράκια, λευκά ή διαφανή. Επίσης τα σιδεράκια σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο μας μπορούν να χρωματίζονται με διαφορετικά χρώματα, αλλάζοντας χρωματιστά λαστιχάκια ώστε η θεραπεία για τον ασθενή να γίνει πιο ευχάριστη και διασκεδαστική. Τέλος με τη νέα τεχνολογία με τα αυτόδετα ή self ligated brackets η θεραπεία γίνεται χωρίς τριβές. Συνιστώνται σε περιπτώσεις που θέλουμε να αποφύγουμε εξαγωγές ή να επιτύχουμε μια πολύ γρήγορη επιπέδωση, «ίσιωμα» των δοντίων.

Θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες

Πλέον και στους εφήβους μπορεί να εφαρμοστεί η αόρατη ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η τελική επιλογή της τεχνικής θα γίνει μετά την αξιολόγηση στο ιατρείο.1η επίσκεψη

Καλέστε μας στο 2109940366 για να κλείσετε ραντεβού για μια ορθοδοντική αξιολόγηση και να συζητήσουμε τα πιθανά σχέδια θεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες σας.